AdBlue

Adblue is een milieuvriendelijke synthetische vloeistof, die bestaat uit gedemineraliseerd water (67,5%) en ureum (32,5%). Deze vloeistof dient als uitlaatgascontrolesysteem en draagt er aan bij dat je ŠKODA voldoet aan de laatste uitlaatgasnormen.

Waar zit de AdBlue tank?

AdBlue wordt opgeslagen in een aparte tank. De grootte van deze tank en vul locatie verschilt per model. De afbeelding hierboven toont de 8,5 liter AdBlue tank van de ŠKODA Yeti, die via de kofferbak gevuld kan worden. De ŠKODA Superb heeft een 13 liter AdBlue tank. Deze tank kan gevuld worden naast de dieseltank.

Het verbruik van AdBlue hangt samen met de grootte van de tank, je rijstijl, soort rit en verschillende omgevingsfactoren.

Wanneer bijvullen?

De hoeveelheid AdBlue in de tank wordt elektronisch gemonitord via het bestuurdersinformatiesysteem. Dit systeem houdt je op de hoogte en zorgt ervoor dat je nooit met een lege AdBlue tank komt te staan. De meldingen worden in drie stappen weergegeven. Het advies is om bij de eerste waarschuwing je AdBlue tank bij te vullen.

Rood waarschuwingslampje? Herstart je auto niet nadat deze is uitgeschakeld.

Eerste waarschuwing: nog 2.400 km rijden

De eerste melding wordt gegeven wanneer je nog 2.400 kilometer kunt rijden. Deze melding wordt iedere 100 kilometer herhaald totdat de actieradius 1.000 kilometer is.

Tweede waarschuwing: iedere 50 km herhaald

Bij een actieradius van 1.000 kilometer verandert de waarschuwing, en wordt deze oranje. Je wordt nu iedere 50 kilometer gewaarschuwd door een geluidssignaal.

Derde waarschuwing: na uitschakelen auto niet herstarten

Vul je na de oranje waarschuwing je AdBlue tank nog steeds niet dan wordt de waarschuwing rood. Zodra dit gebeurt kan de auto niet worden herstart nadat deze is uitgeschakeld. Je auto is dan niet defect, maar de AdBlue tank moet eerst worden bijgevuld voordat je verder kunt rijden


Wie kan mijn AdBlue tank het beste bijvullen?

Je AdBlue tank kan je het beste laten bijvullen door je ŠKODA-dealer omdat:

Het bijvullen bij de ŠKODA-dealer scherp geprijsd is.
Het personeel getraind is in de omgang met AdBlue.
Er zijn speciale adapters op de vulpijp nodig om te voorkomen dat er wordt gemorst. Jouw ŠKODA-dealer beschikt hierover.

5 Handige tips

  1. Per ongeluk AdBlue in uw brandstoftank gegoten? Start de motor dan niet op, maar neem contact op met jouw ŠKODA-dealer.
  2. Giet alleen AdBlue in de AdBlue-tank; vul de AdBlue-tank niet met andere vloeistoffen.
  3. Voorkom dat de AdBlue vervuild raakt.
  4. Als kleine hoeveelheden AdBlue in contact komen met bijvoorbeeld de lak van de auto, veeg dit dan weg en spoel het gebied zo nodig af met water.
  5. Meer informatie over AdBlue en het bijvullen vind je in het instructieboekje van je ŠKODA.