Zzp'ers: zakelijk of privé rijden?

Als je als zzp'er een auto koopt, ligt er een grote vraag voor je: Is het verstandiger de auto privé of zakelijk aan te schaffen? Het antwoord is afhankelijk van een aantal zaken.
De eerste vraag die zich voordoet, is de vraag of je wel mag kiezen hoe je de auto boekt, stelt de website www.ikwordzzper.nl. Een auto die uitsluitend zakelijk wordt gebruikt, moet logisch genoeg ook zakelijk worden geboekt. En andersom geldt die stelregel natuurlijk ook: een auto die uitsluitend privé wordt gebruikt, moet privé worden geboekt. Gebruik je de auto zowel zakelijk als privé, dan heb je dus een keuzemogelijkheid. 

Privé-uitgaven niet aftrekken 
Als je je zakelijk geboekte auto ook privé gebruikt, krijg je te maken met de privébijtelling, zegt de website ikwordzzp'er.nl. “Je weet dat je privé-uitgaven niet zakelijk mag aftrekken. Dat geldt ook voor je auto. Omdat je hem zakelijk boekt, trek je automatisch alle kosten af, ook voor je privéritten.” Dit moet gecorrigeerd worden met de privébijtelling. Alleen als je minder dan 500 kilometer rijdt met je zakelijke auto, mag je de bijtelling achterwege laten.

Opgeteld bij jouw inkomen 
Die bijtelling bedraagt een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dat percentage kan variëren (4 prcoent, 7 procent, 14 procent, 20 procent of 25 procent, afhankelijk van de CO2-uitstoot) en het bedrag van de bijtelling (percentage x cataloguswaarde) wordt opgeteld bij jouw inkomen als zzp'er. Daarover betaal je dus inkomstenbelasting. Zijn je werkelijke autokosten lager dan de bijtelling, dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te rijden en 0,19 euro per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten.

Auto in privé? 
Houd je de auto privé, maar gebruik je deze ook voor zakelijke ritten? Dan mag je de btw meestal aftrekken bij de aankoop. Je mag ook de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor je onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Houd er wel rekening mee dat alleen het deel dat je gebruikt voor belaste omzet aftrekbaar is. 

Kosten opvoeren 
Houd je een rittenregistratie bij, dan mag je tevens 0,19 euro per km als kosten in je bedrijf opvoeren voor elke gereden km. Je kunt zelf berekenen wat voor jou het voordeligste is. Dat is onder andere afhankelijk van welke brandstof je auto gebruikt, wat je wegenbelasting en verzekeringen kosten en hoeveel onderhoud je hebt. 

Rekenmodule 
De website www.ikwordzzper.nl heeft een handige rekenmodule ontwikkeld waarmee je precies kunt nagaan wat je het beste kunt doen.